Anul 2011 pentru Best Western Hotel

western-manager

Dorin Costea

  1. Descrieti-ne pe scurt CV-ul dvs. incluzand functia pe care o aveti in prezent.

In turism mi-am inceput activitatea in anul 2004, in agentie de turism. Patru ani mai tarziu ocupam postul de director de vanzari si marketing intr-un hotel din Cluj-Napoca apatinand unei francize internationale, functie pe care o detin si in present la Best Western Plus Fusion Hotel.

  1. Ce a insemnat anul 2011 pentru hotelul dvs.?

Pentru hotelul nostrul anul 2011 a fost unul plin de evenimente. A debutat cu afilirea la cel mai mare lant hotelier din lume Best Western, apoi ne-am concentrat pe consolidarea pozitiei pe piata hoteliera clujeana.

  1. Ce parere aveti despre piata hoteliera din Romania, ce ati schimba, cum o vedeti in comparatie cu piata din Europa, cum credeti ca s-a schimbat in ultimii 5 ani si cum va evolua in urmatorii 5?

Piata hoteliera din Romania este la un nivel scazut fata de restul Europei, fapt datorat in primul rand infrastructurii precare( ma refer la cea de comunicatii si anume drumuri cai ferate respective traficul aerian ). Cel putin pentru Cluj Napoca , dupa 2008 s-a constat o scadere continua a numarului de cazari, iar din pacate pentru hotelieri si din fericire pentru clienti, oferta s-a deversificat foarte mult avand drept consecinta scaderea tarifelor. Incercam sa ne pastram optimismul ( desi contextul European nu ar indemna la asa ceva ) si speram intr-un trend ascendant si o revenire la normalitate a pietei hoteliere chiar daca este aproape imposibil sa ajungem la nivelul anului 2008.

  1. Care credeti ca sunt problemele cu care se confrunta turistii romani cand aleg sa mearga la un hotel, dar cei straini?

Avand in vedere ca in ultimii ani piata hoteliera s-a diversificat foarte mult si a crescut calitativ nu cred ca turistii romani sau straini mai intampina probleme din acest punct de vedere.

  1. Piata hoteliera din Romania este bazata pe turism de business, de ce credeti ca turismul de recreere nu are succes?

In primul rand din cauza promovarii reduse si necorespunzatoare si apoi din cauza infrastructurii  ( sus amintite ) care este departe de a atinge standardele europene.

  1. In ultima vreme se vehiculeaza conceptual low cost pentru hoteluri, ce parere aveti despre acesta si care sunt strategiile pe care le-ati abordat pentru a minimiza efectele crizei financiare?

Din pacate chiar si hoteluri de 4 si 5 * au ajuns sa fie low-cost, ceea ce este ingrijorator, avand in vedere ca aceasta strategie de cost duce la diminuarea calitatii serviciilor. Este ingrijorator ca in acest moment competitia in domeniul hotelier se duce numai pe pret ceea ce are drept consecinta diminuarea investitiilor in oameni si servicii. Noi pentru a minimiza efectele crizei am incercat sa folosim un raport calitate pret corect, si in acelasi timp incercam sa imbunatatim continuu calitatea serviciilor oferite. Pe langa aceste masuri s-a incercat si o eficientizare a costurilor.

  1. In medie 70% dintre clienti, aleg hotelul la care se vor caza de pe internet. Cata importanta acordati marketingului online?

Din cei 70%  care aleg hotelurile de pe internet, doar 10 15 % fac si rezervarea pe internet. Incepand cu anul 2010 am acordat o importanta sporita marketingului si vanzarilor on-line angajandu-ne in social media si alte oportunitati de promovare si vanzare on-line. Suntem primul hotel din Cluj-Napoca cu site pentru mobil,  am oferit clientilor posibilitatea de a face rezervari directe pe facebook si am depus o activitate sustinuta in acest sens. Acestea ne-au ajutat sa ajungem in anul 2011 ca din total de vanzari un procent din 20 % sa fie vanzari on-line.

  1. Daca ati avea puterea sa schimbati ceva in turismul romanesc, cu ce ati incepe?

As dori sa nu comentez acest subiect

  1. Ce va place cel mai mult la hotelul pe care il conduceti si ce ati schimba, daca ati putea?

Faptul ca este un hotel de dimensiune mica spre medie ne da posibilitatea de a acorda o atentie sporita nevoilor clientului si de a crea o gama de servicii personalizate pentru marea majoritate a celor care ajung la noi.

western-ext  western-int

Preluarea sau reproducerea din continutul site-ul www.cazare-hotel.net, f?r? indicarea sursei, este interzis?. Va rugam sa respectati termenii de utilizare.