Parerile lui Dogaru Ciprian despre piata hoteliera

ambient-manager

Dogaru Ciprian

1. Descrieti-ne pe scurt CV-ul dvs. incluzand functia pe care o aveti in prezent.

Executive Manager in cadrul Complexului Hotelier Ambient, complex format din 4 unitati hoteliere in zona Brasovului. Activitatea mea relevanta fata de turism si hotelarie incepe in 1999, cu un prim corp de hotel de 7 camere, afacere ce s-a dezvoltat in 4 unitati hoteliere cu un total de 110 camere, de la 3* la 5*.

2. Ce a insemnat anul 2011 pentru hotelul dvs.?

Anul 2011 a fost un an de crestere fata de 2010. S-a simtit o revenire a industriei hoteliere atat din punctul de vedere a cresterii vanzarilor pe MICE cat si o revenire a solicitarilor de grupuri leasure.

3. Ce parere aveti despre piata hoteliera din Romania, ce ati schimba, cum o vedeti in comparatie cu piata din Europa, cum credeti ca s-a schimbat in ultimii 5 ani si cum va evolua in urmatorii 5?

Piata hoteliera din Romania a evoluat intr-o directie pozitiva, serviciile au inceput sa se alinieze la standardele europene iar calitatea cazarii o consider demna de orice comparatie cu unitati hoteliere asemenatoare din localitati si cu clasificari comparabile.

In momentul actual doar 7% din hotelurile de 4 si 5 stele sunt afiliate la un lant international. Posibil in urmatorii 5 ani sa vadem o crestere a implicarii lanturilor hoteliere de renume in piata romaneasca, ceea ce automat va genera o crestere a calitatii serviciilor .

4. Care credeti ca sunt problemele cu care se confrunta turistii romani cand aleg sa mearga la un hotel, dar cei straini?

Clientul indiferent ca este romana sau strain, datorita conjuncturii economice internationale, a invatat sa fie mult mai atent in selectia hotelurilor folosind unelte gen TripAdvisor sau Trivago. Asta pentru ca este din ce in ce mai selectiv in a gasi raportul cel mai bun calitate prt raportat la bugetul lui.

5. Piata hoteliera din Romania este bazata pe turism de business, de ce credeti ca turismul de recreere nu are succes?

Turismul de recreere are succes in zonele care permit acest lucru. Delimitarea unei zone de recreere are nevoie de urmatoarele ingrediente fara de care este greu sa faci turism :

-          infrastructura ( aeroport, autostrada, plaja curata, partii de ski amenajate si intretinute, localitati mentinute curate, posibilitati de distractie )

-          implicarea statului in in anumite proiecte ( puncte de informare turistica, transport gratuit de la statii la partiile de ski, turistbuses, activitati pentru turisti : concerte in aer liber, evenimente cu specific ( berar, zilele orasului, targuri taranesti cu produse specifice, etc, )

-          facilitati pentru creearea de spatii destinate turistilor ( cesionarea terenurilor pentru constructia de cabane montane ) ,

6. In ultima vreme se vehiculeaza conceptual low cost pentru hoteluri, ce parere aveti despre acesta si care sunt strategiile pe care le-ati abordat pentru a minimiza efectele crizei financiare?

Noi am pus in vanzare un produs low cost  - Residence Ambient serviced apartments www.residenceambient.ro . Acest produs a avut un succes mare pe nisa backpackers, leasure, week-end break .

7. In medie 70% dintre clienti, aleg hotelul la care se vor caza de pe internet. Cata importanta acordati marketingului online?

O mare parte din atentia noastra si din efortul financiar este indreptat catre internet.

Suntem prezenti in peste 400 site-uri de profil, 30 portaluri de rezervari online, pagini facebook si google+, etc.

8. Daca ati avea puterea sa schimbati ceva in turismul romanesc, cu ce ati incepe?

Infrastructura ar fi primul lucru. Pentru a putea construi un turism de calitate trebuie sa ai un teren solid. Avem resurse deosebite insa foarte putin exploatate din cauza infrastructurii inexistente ( strazi, autostrazi, aeroporturi, etc. )

9. Ce va place cel mai mult la hotelul pe care il conduceti si ce ati schimba, daca ati putea?

Intregul Complex Ambient acopera o plaja foarte larga, de la 3 la 5 stele, de la 35 euro / camera pana la 150 euro / camera depinzand de confortul si bugetul dorit. Astfel incercam sa satisfacem o mare parte din exigente la un tarif potrivit .

ambient-ext   ambient-int

Preluarea sau reproducerea din continutul site-ul www.cazare-hotel.net, f?r? indicarea sursei, este interzis?. Va rugam sa respectati termenii de utilizare.